Voorwoord

paulvr

Member
Sinds ongeveer anderhalf jaar werk ik met de tweede telg uit de Dr.HD familie, de F15 die gek genoeg de opvolger is van de op basis van een Clarke-Tech toestel gemodificeerde F16 ontvanger.

Op zich was ik met dat apparaat al behoorlijk verguld omdat het de op zich heel gebruiksvriendelijke menustructuren van MaxDigitaal en ClarkeTech combineert met extra eigenschappen waarop ik in volgende stukken nog terug wil komen.

Ik ben in het afgelopen jaar herhaaldelijk met mensen van het in Ierland gevestigde bedrijf in contact geweest. Vooral nadat er een klein jaar geleden volledig uit de lucht gegrepen verhalen verschenen over een ophouden en failliet zijn van het bedrijf. Feit was wel dat men steeds weer wijzigingen aanbracht aan de grootse plannen voor een soort superontvanger, inclusief de naamgeving ervan.

Sinds eind vorig jaar is er een reeks nieuwe ontvangers op de markt gebracht, waarvan het topmodel, de Grand Triple, al enige tijd bij mij staat proef te draaien. Ik ben nog in communicatie met de makers over enkele dingen die het apparaat betreffen.

Zoals helaas zo vaak tegenwoordig wil de besturingssoftware van een apparaat nog wel eens rare dingen doen. Ik moet er ook eerlijk bij zeggen dat mijn specialisatie vooral ligt in vragen rond een optimale ontvangst van satellieten, terwijl bedrijven zich steeds meer toeleggen op wat ik als bijvangsten zie. Dingen die met internet en streaming te maken hebben, en nog een hoop meer.

Nu heeft die Grand Triple op dat gebied aardig wat bijzonders te bieden, maar voor mij is een satelliet ontvanger nu eenmaal in hoofdzaak een ding waarmee je die apparaatjes die op 36.000 km boven de evenaar met de aarde meedraaiend ontvangen kunt. En pas daarna komen wat ik dan als bijkomstigheden zou willen omschrijven.

De reden waarom ik toch al wilde gaan schrijven is niet in de laatste plaats om aan hen die toch al een Dr.HD ontvanger hebben bemachtigd de speciale firmware door te kunnen geven die je nodig hebt om allereerst er een CanalDigitaalkaart in te kunnen gebruiken en verder om er in de traditie van als de beide eerder genoemde merken met BISS en gewone keys inclusief softcamkeys mee te kunnen werken. Waarbij ik wel voorzichtigheidshalve moet opmerken dat ik alleen de p-firmware van de F-15 en van de Grand Triple steeds zelf heb uitgeprobeerd. Het materiaal komt via Korea en Rusland in cyrillisch schrift tot me, maar dat maakt voor de firmware verder niets uit, die is gewoon in allerlei talen inclusief Nederlands, Duits en Engels voorhanden.

Mocht er interesse in zijn, ik werk ook aan een zo volledig mogelijke settings apart voor C-band maar hierover later meer.

Paul van Rossum.
 

Hispaatje

New member
Opvallend dat ze op hun website als een van de eerste "features" het volgende noemen:

- MULTIMEDIA PLAYER for playing the MKV, AVI, DiVx/xVid files
- Weather function (can display temperature, atm. pressure and weather prediction)

Word het nu een sat ontvanger of een weerstation?? ;-)
 

paulvr

Member
Dat is exact mijn punt van discussie met hen. Toeters en bellen waar zij kennelijk veel belang aan hechten maar die ikzelf van nauwelijks enig belang acht. Je ziet trouwens ook op hun site dat ze zich naast satelliet ontvangers ook op media boxen toeleggen.

Maar dat neemt niet weg dat ik met hun nieuwste apparaat zenders te voorschijn kan toveren die ik met de meeste andere ontvangers niet kan zien of horen. En dat is mijn belangrijkste punt van interesse om heel eerlijk te zijn.
 

paulvr

Member
Misschien dat ik beter kan beginnen door te vertellen waardoor ik op het pad van de Dr.HD ontvangers kwam, en met name op die van de huidige ontvanger, de Grand Triple. Ik denk dat het intussen alweer een kleine twee jaar geleden is dat ik werd geconfronteerd met de AzBox Premium HD+ ontvanger. De importeur ervan wilde graag dat ik het ding nader bekeek en met voorstellen zou komen voor een verbetering van de firmware in het toestel. Iets wat achteraf helaas zinloos bleek omdat hij op de verandering van die firmware en de mogelijke veranderingen waarschijnlijk tot zijn eigen teleurstelling helemaal geen invloed bleek te hebben.

Die AzBox was om het kort en krachtig uit te drukken hardwarematig een prachtig apparaat maar qua besturing een ware ramp. Normaliter zet je zo'n ding na een tijdje aan de kant, iets wat ik feitelijk ook wel deed wegens het ongemak van gebruik, maar daar zaten twee elementen in dat ding die op dat moment geen enkele mij bekende sat ontvanger bood. Ten eerste de zogenaamde 4-2-2 norm waarin sommige feeds worden uitgezonden, volslagen onzichtbaar voor ontvangers die dat niet aan boord hebben, en ten tweede de mogelijkheid om heel smalbandige dus van zeer lage S/R rates voorziene transponders te kunnen ontvangen.

Nu werd dat laatste vooral actueel toen zelfs Hilversum dat ging gebruiken na het afbranden en beschadigd raken van de zendtorens in Smilde en Lopik, maar daarnaast had je sowieso wat smalbandige radiozenders op diverse satellieten. Daarbovenop kwam dan ook nog het feit dat sommige voor televisie gebruikte transponders met S/R rates van rond de 1000 of 1100 gingen uitzenden, ook voor de standaard ontvanger doorgaans onzichtbaar blijvend.

Toen ik vernam dat met name die Grand Triple en waarschijnlijk ook wel de Grand in elk geval die TV zenders en waarschijnlijk ook radiozenders met een extreem lage S/R rate zouden kunnen doorgeven was mijn interesse gewekt. Goed, ik wist van tevoren dat dat andere aspect, die 4-2-2 niet kon worden meegenomen, dat heeft kennelijk iets met de gebruikte processor te maken, maar als ik heel eerlijk mag zijn, feeds vind ik maar zelden interessant, radio en tv uitzendingen deste meer. Het leek me heel fijn als ik niet steeds een andere ontvanger zou hoeven aansluiten als ik eens naar een smalbandige radio zender wilde luisteren.

Een derde en laatste aspect: ik gebruik enkele ontvangers die met Enigma 2 en vergelijkbare systemen zijn uitgerust. Hoewel ik heel goed de attractie van dergelijke systemen begrijp, heb ik ze altijd erg onprettig in gebruik gevonden. Misschien is het een kwestie van vastzitten aan oude gewoonten, maar ik werk heel veel liever met menustructuren zoals we die al kennen van de allereerste Maxplus ontvangers.

Hierbij hoort dan uiteraard ook de mogelijkheid om met dingen als softcamkeys te werken en ook met het ingeven van keys en BISS keys. Ik weet het, allemaal een beetje in ongenade geraakt want natuurlijk is met de moderne card sharing techniek ontzettend veel meer mogelijk. Maar daar staat dan wel tegenover dat je tenzij de keys vanuit de organisatie worden veranderd altijd en voor de volle 100% beeld en geluid hebt terwijl je bij CS altijd maar afhankelijk blijft van de server en de toevallige omstandigheid wie er allemaal aan hangt en signalen afgeeft. Gewoon, betrouwbare stabiliteit, is ook wat waar, toch?

Het is met die insteek dat ik me met name met de hier genoemde Grand Triple ben bezig gaan houden. Iets waar ik geen moment spijt van heb, hij kan inderdaad meer dan andere ontvangers. Ook nog ook heel ander vlak. Maar ik zit wel met nog wat onopgeloste vragen en moest er inderdaad achter komen dat de mensen die achter dit toestel zitten weliswaar met de mond belijden dat ze een superieure satelliet ontvanger maken maar als puntje bij paaltje komt het steeds weer over de eigenschappen van het ding als media box willen hebben terwijl wij als satelliet hobbyisten toch in eerste linie het onderste uit de kan willen halen op ontvangst gebied. Ik doe mijn best om zo snel mogelijk nadat ik het plaatje compleet heb mijn ervaringen - zowel positieve als negatieve - in thema's onderverdeeld hier neer te zetten. En de producent blijven aanmoedigen om er nota van te nemen, want wie wil er tenslotte niet een topontvanger die aan zoveel mogelijk eisen van de hobbyist voldoet?
 

Schotelaar

New member
Inmiddels ben ik ook in het bezit van de Dr hd grand tripple sateliet ontvanger en het is een mooie ontvanger maar toch vallen mij een paar dingen op die hopenlijk in de toekomst verbeterd kunnen worden.

- Na firmware update nieuwste versie versie 211 geen cccam / mdgamd aanwezig
- Na veel blindscan met de satfinder inxulf memory melding en de box staat vast ook na reboot
- Bij zwakke signalen die net op het randje binnenkomen maakt het audio gedeelte een vreselijke herrie vanwege pcm fouten.
- Kan ook geen verschil ontdekken tessen satfinder agc1 en 2 of gewoon blindscan
- Met agc 1 of 2 wordt dus geen signaal "opgekrikt" en blindscan pakt de standaard agc instellingen ?
- Blindscan tijd duurt aardig lang +- 20 Min en slaat soms transponders over bij einde scan
en doet of hij klaar is bij bijv 30 % van de scan.
- Als je een nieuwe sateliet scant krijg ik al groene balkjes bij agc te zien wat pas na de scan zichtbaar hoord te zijn.
- Het begrip spectrumanalizer wordt hier op de korrel genomen vanwege het feit dat een specto van te voren de ontvangen
signalen weergeeft net als bijvoorbeelt op een trimex 3500 als je die aansluit op de schotel meteen zonder scan kan zien of je schotel signaal ontvangt op welke frequentie en hoeveel dbm signaal.

- Je wordt lekker gemaakt met de rode knop ( cccam /mgcamd ), na upgrade firma tot 211 is deze verwijdert uit het menu en verm uit de ontvanger.
- De tuner gevoeligheid van de DR HD wordt her en der in de hemel geprezen maar valt best mee met -25 tot - 69 dbm
en er zit een addertje onder het gras want op de site zie ik
- Dat in de oudere uitgave bij tuner A een signaal level bereik wordt gegeven van -25 tot - 69 dbm.
- De nieuwere versies een dvb s2 tuner hebben met een signaal beriek van - 25 tot - 78 dbm
Ik heb de ontvanger niet uit Ierland besteld omdat dat volgens zeggen oudere modellen zijn, maar uit Duidsland een nieuw model dus.
- Even terzijde maar ik heb vroeger een Vantage 8000 HD gehad die ik later weer weg heb gedaan vanwege vastlopers en lock problemen maar die tuner gaat van - 25 tot - 85 dbm en zoek hier nog een bugvrije model van die wel goed lockt en scant .. tip voor de ontvanger test die ik zeer nuttig vindt op de site en ik geloof Dr dish niet meer!. ;)
- Het mag dan "closed software" zijn maar toch worden er dus modules gemaakt en vervangen per versie. :!:
- Je kan geen oude cccam module in een nieuwe versie laden ook niet van andere ontvangers ( f15 f16 etc) :mrgreen:

- Een goedmakertje hij pakt aardig wat op en is best wel een mooie ontvanger :wink: maar de dreambox 7020 HD die ik hier ook heb staan doet qua tunergevoeligheid niet onder voor de DR HD en is zelfs beter te noemen.

Het zou mooi zijn de DR HD wel is willen vergelijken met de technomate serie met dx ontvangst want op de technomate site wordt geen dbm genoemt voor de tuner maar deze zoe het meest gevoelig zijn van alle ontvangers.. Specs doet wonderen ..

Grtzz Ger.. :cool:
 

paulvr

Member
Hoi Phoenixx,

Ik plaatste eergisteren de nieuwste gemodificeerde software voor de Grand Triple (software versie 2.12p) en de F15 (software versie 2.09p) op de Database. Voor de rest stuurde ik je eerst even een PM voor overleg omdat ik niet helemaal zeker weet of ik alles begrijp zoals je het bedoelde.
 
Bovenaan